EnglishCzechFrenchGermanNorwegianPolishRussianSwedishLatvianLithuanianSlovakSlovenianUkrainianBelarusian
Filtracja UV-C w okapach wentylacyjnych w gastronomii
 
Technologia UV-C w okapach

Udział promieni UV-C w usuwaniu tłuszczu


Neutralizacja t┼éuszczu promieniami UV-C opiera si─Ö na dwóch równoleg┼éych procesach. Bezpo┼Ťrednim efektem dzia┼éania promieni UV-C jest fotoliza cz─ůstek t┼éuszczu. Fotoliza polega na rozpadzie chemicznym cz─ůstek t┼éuszczu pod wp┼éywm fotonów. Równoleg┼éym procesem przy fotolizie jest proces ozonowania. Jest to proces utleniania cz─ůstek t┼éuszczu - rozbijania podwójnych wi─ůza┼ä kwasó t┼éuszczowych, za pomoc─ů ozonu generowanego przez lampy. Poniewa┼╝ ozon jest gazem i unosi si─Ö w powietrzu w zwi─ůzku z tym dzia┼éa równie┼╝ w kana┼éach wentylacyjnych.
 
W pierwszym etapie nast─Öpuje odseparowanie du┼╝ych cz─ůstek t┼éuszczu w filtrze labiryntowym. Nast─Öpnie powietrze przep┼éywa przez II stopie┼ä filtracji - filtr siatkowy wykonany z g─Östej siatki drucianej w celu dalszego oczyszczania oraz wyrównania strugi powietrza. Pozosta┼ée ma┼ée cz─ůstki t┼éuszczu (< 8µm) oraz substancje zapachowe poddane s─ů dzia┼éaniu lamp UV oraz ozonu. Proces ten zaczyna si─Ö w module filtra UV. Promirniowanie UV rozbija ┼éa┼äcuchy bia┼éek  t┼éuszczy w mniejsze cz─ůsteczki. Nast─Öpnie ozon przekszta┼éca roz┼éo┼╝one cz─ůstki t┼éuszczu w dwutlenek w─Ögla, wod─Ö i niewielk─ů ilo┼Ť─ç py┼éu spolimeryzowanego t┼éuszczu, które zostaj─ů usuni─Öte z powietrzem wywiewanym. Pozosta┼éy w kanale wentylacyjnym ozon po krótkim czasie rozpada si─Ö i przekszta┼éca si─Ö w tlen. Aby efekt rozk┼éadania t┼éuszczu i usuwania zapachów by┼é najlepszy, powietrze wyrzucane powinno mie─ç kontakt z ozonem przez conajmniej 2 sekundy. D┼éugo┼Ť─ç kana┼éu powietrza wywiewanego pomi─Ödzy filtrem a wyrzutni─ů, powinna by─ç zwymiarowana w taki sposób aby zapewni─ç wymagany czas kontaktu.

W procesie tym powietrze zostaje oczyszczone ze zwi─ůzkó organicznych a┼╝ do 99%, co redukuje zapachy i osadzenie si─Ö t┼éuszczu w kana┼éach wentylacyjnych, co z kolei minimalizuje ryzyko po┼╝aru. Czystszy uk┼é─ůd wentylacyjny jest wydajniejszy i skutkuje o wiele lepszym klimatem w pomieszczeniach.

Zakres dostaw okapów z filtracj─ů UV-C
  • Okap wentylacyjny  z  preinstalowanym systemem trzystopniowej filtracji, ka┼╝dorazowo projektowany specjalnie dla Klienta.
  • Panel sterowania.
  • Okablowanie pomi─Ödzy modu┼éami modu┼éami lamp i panelem sterowania.
  • Presostaty zabezpieczaj─ůce przed prac─ů lamp w przypadku wy┼é─ůczenia wentylatorów.
  • System wy┼é─ůczników kra┼äcowych automatycznie wy┼é─ůczaj─ůcych system UV-C w momencie wyjecia filtra labiryntowego.
  • Instrukcja obs┼éugi, certyfikaty.
Korzy┼Ťci z zastosowania technologii UV-C:
  • Zdecydowana poprawa bezpiecze┼ästwa po┼╝arowego dzi─Öki lepszej ognioodporno┼Ťci kana┼éów wentylacyjnych pozbawionych t┼éuszczu, minimalizacja ryzyka rozprzestrzeniania si─Ö ognia w systemie kana┼éów wentylacyjnych, mo┼╝liwa redukcja sk┼éadek ubezpieczenia z tytu┼éu po┼╝aru.
  • Oszcz─Ödno┼Ť─ç energii i zwi─ůzana z tym redukcja kosztów. Tylko zastosowania trzystopniowej filtracji z zastosowaniem technologii UV-C pozwala oczy┼Ťci─ç powietrze z okapu w stopniu umo┼╝liwiaj─ůcym zastosowanie odzysku ciep┼éa z powietrza wyci─ůganego przez okapy kuchenne. Daje to w┼éa┼Ťcicielom obiektó gastronomicznych wymierne korzy┼Ťci ekonomiczne wynikaj─ůce z redukcji kosztów eksploatacji urz─ůdze┼ä wentylacyjnych poprzez zmniejszenie ilo┼Ťci ciep┼éa potrzebnego do podgrzania powietrza wentylacyjnego. Sprawno┼Ť─ç temperaturowa odzysku ciep┼éa w zale┼╝no┼Ťci od zastosowanego rodzaju wymiennika wacha si─Ö od 60 do 80%. Zgodnie z rozporz─ůdzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 rokuz pó┼║niejszymi zm. do roku 2015 w┼é─ůcznie "W sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiada─ç budynki i ich usytuowanie - Dzia┼é IV, Rozdzia┼é 6:§ 151.1 (...) Dla wentylacji technologicznej zastosowanie odzysku ciep┼éa powinno wynika─ç z uwarunkowa┼ä technologicznych i rachunku ekonomicznego".
  • Poprawa czysto┼Ťci i higieny uk┼éadów wentylacji kuchni oraz polepszenie klimatu pomieszcze┼ä poprzez eliminacj─Ö z┼éogów t┼éuszczowych b─Öd─ůcych po┼╝ywk─ů dla bakterii i grzybów.
  • Redukcja kosztów eksploatacji instalacji wentylacji kuchni poprzez zmniejszenie kosztów czyszczenia okapów, instalacji kana┼éowej i wentylatorów.
  • Eliminacja uci─ů┼╝liwych zapachów - zdecydowana poprawa jako┼Ťci powietrza w otoczeniu kuchni i na zewn─ůtrz budynku. Szczgólnie istotne gdy wyrzutnie z kuchni zlokalizowane s─ů blisko central wentylacyjnych lub kiedy uwarunkowania architektoniczne wymuszaj─ů uzyskanie odst─Öpstwa od obowi─ůzuj─ůcych przepisów prawa budowlanego.
  • Instalacja przyjazna ┼Ťrodowisku - dzi─Öki w 100% degradowalnym pozosta┼éo┼Ťciom po procesie filtracji, dodatkowy atut przy staraniach o dofinansowanie inwestycji z funduszy UE.